Mantel

Klassieke mantels voor een warme winter

Bij Hoes Tailors vind je een ruim assortiment stijlvolle wintermantels. Want ook in de koudste maanden van het jaar willen onze klanten natuurlijk goedgekleed voor de dag komen. Winterjassen voor heren zijn er in verschillende soorten en maten. Drie van de meest bekende en veel gedragen mantels zijn de Covert Coat, de Ulster Coat en de Reeve Peacoat. Jassen met chique namen die minstens zo chique vallen. Al deze jassen hebben wij uiteraard in onze winkel hangen, in eenvoudige basismodellen, maar ook in enkele mooi uitgewerkte varianten. Kom gerust eens kijken naar alle mogelijkheden!

Covert Coat

De Covert Coat werd ontworpen aan het einde van de 19e eeuw en was oorspronkelijk de ideale jas voor een ritje te paard. Maar al heel snel werd de jas ook een gangbaar kledingstuk voor vrijwel iedere goedgeklede heer. Voor zijn tijd was de Covert Coat een stuk korter dan men gewend was bij mantels. De jas had een recht afgesneden onderkant met een split aan de zijkanten en vaste of dubbel gestikte zomen.

In de daaropvolgende decennia veranderden de kenmerken van de Covert Coat steeds weer een beetje. In de jaren ‘50 van de vorige eeuw was de mantel weer heel erg populair en sindsdien is deze niet meer van uiterlijk veranderd. De enkele rij knopen, een revers met inkepingen, twee zakken met klep, het is vandaag de dag allemaal nog terug te vinden bij de standaard Covert Coat. De belangrijkste kenmerkende zijn de vier rijen stiksels op de zoom en de grote en verstopte zak (poacher’s pocket), welke oorspronkelijk bedoeld was voor het bewaren van geschoten wild bij de jacht. Voor wie niet dagelijks met een stuk vlees in zijn jas rondloopt, biedt deze zak ook genoeg ruimte voor een tablet of krant.

De jas heeft traditioneel een mooie beige-, bruin- of groentint, wat makkelijk te combineren is en bovendien vlekken goed verhult. Het stevige materiaal waar deze mantel van gemaakt is, is bovendien bestand tegen alle weertypen. Vanwege de sterkte van de stof, woog deze vroeger wel bijna een kilo per meter. Gelukkig voor de dragers is dit tegenwoordig teruggebracht tot zo’n 430 gram per meter. Maar dankzij het strakke weefpatroon is de Covert Coat nog altijd een zeer robuuste jas voor gebruik in heel veel verschillende situaties.

Ulster Coat

Wel eens een film over de Victoriaanse tijd gezien? Bijvoorbeeld een verhaal van Charles Dickens of een stuk over ’s werelds beroemdste speurneus, Sherlock Holmes. Wie zich hierbij voorstelt wat voor jas Holmes draagt, ziet bijna altijd een Ulster Coat voor zich. Deze stevige, lange jas is vernoemd naar de Ierse provincie Ulster, waar men al vroeg soortgelijke jassen droeg. Van origine heeft deze mantel uit de 19e eeuw een korte cape op de rug, maar vanaf 1890 was deze minder sterk verbonden aan de Ulster Coat. Tegenwoordig is de klassieke cape eerder een uitzondering op de regel en zien we deze nauwelijks nog op straat verschijnen.

Deze opvallende jas valt tot halverwege de kuiten en is gemaakt van zeer stevige wol, zoals tweed. Traditioneel is de jas voorzien van een dubbele rij knopen. De zogenaamde Ulster kraag is een revers met inkepingen die gemakkelijk omgeslagen kan worden wanneer de jas helemaal tot boven dichtgeknoopt wordt. De grote zakken van de Ulster zijn vrijwel altijd patch pockets, gemaakt van losse stukken stof die op de jas worden genaaid. Deze mantel is altijd voorzien van manchetten en vanwege het ruimvallende model, bevinden zich achterop de jas meestal verstelbare knopen om de jas een passende taille te geven. De Ulster van stevig tweed is een heerlijke jas voor in de koude maanden van het jaar. Dit materiaal kan heel wat hebben en biedt bovendien een goede camouflage voor vlekken.

Reeve Peacoat

Waar de naam Peacoat precies vandaan komt, daar bestaan verschillende theorieën over. De Peacoat is traditioneel een jas voor zeelieden en sommigen claimen dat het woord voortkomt uit het Nederlands, aangezien Hollanders in vroeger tijden nogal actief waren op internationale wateren. Het zou zijn afgeleid van pijakker, en verwijzen naar een pij (monniksgewaad) gecombineerd met een jekker (jack of jas). De jas zou ontworpen zijn voor reefers, de matrozen die in de touwen van het schip moesten klimmen. Vandaar dat je jas ook wel een Reeve Peacoat wordt genoemd.

De Reeve Peacoat is een nauwsluitende mantel tot op de heupen – heel nuttig voor wie regelmatig in touwen moet klimmen – met een dubbele rij knopen. Net als de Ulster Coat is de Peacoat voorzien van een oversized Ulster kraag, waarmee de jas gemakkelijk tot bovenaan dicht te knopen is. De mantel heeft twee verticale steekzakken aan de voorkant met een makkelijk te bereiken ingang en vaak is er ook een binnenzakje voor wat kleingeld – dit omdat de broeken van zeelieden vaak geen zakken hebben. Aan de achterkant bevinden zich bij sommige modellen korte splitten, maar tegenwoordig is ook een enkele split in het midden gebruikelijk bij deze zeemansjas. Een riem en knopen op de mouwen ontbreken, wat de Peacoat een simpele en functionele uitstraling geeft.

Deze mooie jas is bijna altijd gemaakt van wol – soms gecombineerd met een klein deel kunststof –en in een mooie blauwtint uitgevoerd, wat nog altijd de populairste kleur is voor dit 100 jaar oude jack. Dat maakt van de Peacoat een stijlvolle jas die heel makkelijk te combineren en te dragen is. De warme wol maakt deze jas perfect voor koude winterdagen, wanneer je warm gekleed wilt gaan, maar geen trek hebt in een lange mantel. De Reeve Peacoat is stijlvol en stoer gelijk.

Hoes Tailors
Geesterweg 20
1815 CS Alkmaar
Tel. 072-5111182
Fax. 072-5111578

Kvk Alkmaar. 37055068
Btw nr. NL 80 32.60.453.B.01
Ing bank. 65.15.54.764
Iban. NL15INGB0651554764
Bic. INGBNL2A

Altijd op de hoogte van aanbiedingen en het laatste nieuws?