Jij bent al 75 jaar onze inspiratie
loader
hourglass_empty
Gemiddelde leestijd: 3 minuten, 22 seconden

Jij bent al 75 jaar onze inspiratie

DRIE GENERATIES, EEN FAMILIEBEDRIJF

De geschiedenis van kleermaker en kledingzaak Hoes Tailors gaat ver terug. De firma is in 1946 opgericht en was in de jaren ’60 en ’70 een van de grootste kleermakerijen van Nederland, destijds onder leiding van Ab Hoes. 

Als zoon en kleinzoon van een kleermaker kwam Ab vlak voor de Tweede Wereldoorlog vanuit Brabant naar Alkmaar om als coupeur in een kledingzaak te werken. Een coupeur neemt de maten van de klant op en snijdt de stoffen op maat, zodat de kleermakers hier een pak van kunnen maken. In 1946 besloot Ab voor zichzelf te beginnen als kleermaker met een filiaal van Hoes Kleermakers in Amsterdam en later op verschillende plekken in Alkmaar. De kledingzaak werd een succes en dankzij de voorspoedige groei kon in de jaren ‘60 verhuisd worden naar een statig pand aan de Egmonderstraat waar zoon Willem de zaak overnam. In 2005 werd verhuisd naar de huidige locatie aan de Geesterweg, waar Leon achter de toonbank staat, de vijfde generatie Hoes in het kleermakersvak. Voor het nieuwe pand werd gekozen voor een jongere en hippe uitstraling met een bijpassende naam: Hoes Tailors.

De traditionele herenkamer

In het vroegere winkelpand aan de Egmonderstraat was genoeg ruimte om in alle rust de maten van de klant op te nemen en zo het kostuum tot in de puntjes samen te stellen. In het kleinere pand aan de Geesterweg was dit wat moeilijker te realiseren, maar dankzij de grondige renovatie in 2008 is deze traditionele ‘herenkamer’ ook hier weer te vinden. In authentieke staat, maar wel met een verjongende knipoog.
Ook de opslagruimte van de Egmonderstraat zag er iets anders uit dan in het huidige pand: er lag zo’n 4000 meter aan stoffen klaar om direct gebruikt te kunnen worden. Tegenwoordig is zo’n enorme voorraad financieel niet meer haalbaar, maar wordt gebruikgemaakt van stofstalen. De klant beslist of zijn maatpak grijs moet worden of dat hij liever voor een blauw kostuum gaat en daarna kan de gekozen stof besteld worden. De collectie stalen is inmiddels uitgegroeid tot 5000 stuks, zodat er voor iedere klant iets moois bij zit.

Vernieuwing en traditie in één

De leeftijd van de klanten die bij kleermaker Hoes Tailors over de vloer komen, varieert van begin twintig tot ver in de negentig. Toch zijn het vooral de oudere heren die bij deze kleermaker een kostuum laten maken, wellicht vanwege de lange geschiedenis en daarmee het ‘ouderwetse’ karakter. Met de jongste telg Leon als nieuwste kleermaker, is  Hoes Tailors wat meer aan het verjongen. Jonge zakenmannen lijken het maatpak ook steeds meer te ontdekken, wat de gemiddelde leeftijd van de klanten wat omlaag haalt. Maar natuurlijk moet verjonging hand in hand blijven gaan met de decennia oude kennis en vakmanschap van het bedrijf. Leon en Willem begeleiden hun klanten bij het kiezen van stijlen en kleuren en durven hen ook bepaalde keuzes af te raden, wanneer dit niet bij hun figuur of persoon past. Met hulp en advies van de kleermaker kunnen sommige klanten uren in de winkel vertoeven bij het uitkiezen van het perfecte maatpak. En weer andere klanten zijn in een half uur klaar.

Niets zo veranderlijk als mode

Het modebeeld is altijd aan verandering onderhevig en dat is ook bij Hoes Tailors te merken. Waar vroeger een kostuum de standaard was, is een jeans of chino met een hip colbert erboven nu vaak al voldoende. Ook aan deze vraag wil Hoes Tailors kunnen voldoen, maar dan wel gecombineerd met vakkennis en de unieke mogelijkheden die een kleermaker kan bieden. Daarom bestaat er tegenwoordig de mogelijkheid om een customized jeans te laten maken: een op maat gemaakte broek waarbij de klant zelf de perfecte combinatie van kleur, wassing, slijtagedetails en stiksels samenstelt.

Met hetzelfde vakmanschap waarmee Ab en Willem Hoes een kostuum voor hun clientèle maakten, combineert Leon nu traditionele kennis met moderne trends om het beste voor de klant te maken. Zo kun je bij Hoes Tailors terecht voor traditionele, maar ook toffe herenkleding op maat.
 

Samen jouw wensen bespreken? Wij staan graag voor je klaar! Afspraak maken
Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte van nieuwe collecties, mooie stoffen, nieuwtjes en handige informatie over Hoes Tailors? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Afspraak maken