Over Leon Hoes
loader
hourglass_empty
Gemiddelde leestijd: 2 minuten, 58 seconden

Over Leon Hoes


 

EEN UITSTERVEND BEROEP, MAAR HIER NOG SPRINGLEVEND

HET VERHAAL VAN LEON HOES

Vanaf de drukke rotonde aan de Geesterweg is de zaak niet te missen. Een uitnodigende entree van glas met mooi aangeklede etalages en in grote letters de naam op de gevel: Hoes Tailors. 

Voor kleermaker Leon Hoes (35) is dit pand niet alleen zijn werkplek, maar ook zijn huis. Naast de ingang van de zaak die hij runt, zit de deur naar zijn woning boven de winkel. Ideaal gesitueerd, omdat hij ook vaak ’s avonds werkt. “Ik hoef alleen de trap af en ik sta al in de zaak.”

Opgegroeid in het atelier

De eigenaar van Hoes Tailors is een ras-Alkmaarder. “Alkmaar is mijn stad, omdat het een groot klein dorp is. Iedereen kent elkaar en ik ken alles, van cafés tot de groenteboer.” Leon groeit op met zijn ouders en broertje aan de Westerweg. Zijn ouders hebben verschillende cafés in de stad, maar nemen later het bedrijf van de opa van Leon over, Hoes Kleermakers. Het wonen bij de werkplaats heeft Leon niet van een vreemde, want zijn ouders kiezen voor dezelfde constructie. Vanaf dat moment zijn Leons ouders altijd druk met het bedrijf. Als kind komt hij regelmatig in het atelier, maar meedraaien in het bedrijf hoeft hij niet. Hij speelt al wel met het idee om later ook een carrière in mode te beginnen. Maar hoe dat er precies uit moet zien, daarvan heeft de jonge Leon nog geen idee.

Inspiratie in binnen- en buitenland

Tijdens zijn studie werkt hij bij een dames- en herenmodezaak in Utrecht. Als het in de winkel rustiger is, neemt Leon graag een kijkje bij de kleermaker op de zolder van het pand, een man die hem uiteindelijk pas echt enthousiast weet te maken voor het vak. Zijn stage volgt hij bij familiebedrijf Van Gils en wel op een heel bijzondere plek: de productieafdeling in Marokko. Hier leert hij de juiste mensen kennen die hem de fijne kneepjes van het kleermakersvak bijbrengen.

Keuze voor het familiebedrijf

Leon blijft nog drie jaar verbonden aan het bedrijf en werkt op verschillende afdelingen in binnen- en buitenland. Tijdens een vakantie in Alkmaar in het najaar van 2011 wordt zijn vader Willem plotseling ziek. Hij blijkt hartproblemen te hebben en Leon besluit nog diezelfde vakantie om bij Van Gils te vertrekken en het familiebedrijf stukje bij beetje van zijn vader over te nemen. Een keuze die hij “zonder al te veel nadenken” gewoon maakte.

Van kleermakers naar tailors

De intrede van kleermaker Leon heeft gezorgd voor verjonging en vernieuwing van het bedrijf. De naam Hoes Kleermakers werd al in 2005 vervangen door Hoes Tailors en het assortiment werd verbreed. De kleermakerij is uitgegroeid tot een meer complete herenmodezaak, waar niet alleen op maat gemaakte kleding wordt verkocht, maar ook kwaliteitskleding in standaardmaten. Met het aanbieden van maatschoenen is het nu ook mogelijk een complete outfit aangemeten te krijgen.

“Op naar de 100”

“Samen met de klant iets moois maken, wat ervoor zorgt dat ze tevreden de deur uit gaan. Ik krijg een lach op mijn gezicht van elk pak dat slaagt en zelfs van elke klant die ik naar tevredenheid kan helpen,” aldus de goedlachse kleermaker. In 2016 bestaat het familiebedrijf 70 jaar. Leons ambitie is om in ieder geval de 100 te halen. Eventueel met een tweede filiaal erbij, want dat idee speelt al langer door zijn hoofd. Het kleermakersvak is tegenwoordig een uitzonderlijk en uitstervend beroep, maar bij Hoes is het nog altijd springlevend.
 

Samen jouw wensen bespreken? Wij staan graag voor je klaar! Afspraak maken
Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte van nieuwe collecties, mooie stoffen, nieuwtjes en handige informatie over Hoes Tailors? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Afspraak maken